Prezentare

Staţiunea Straja

Staţiunea Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 7 km de municipiul Lupeni.

Accesul se face dinspre Petroşani sau Târgu Jiu, pe DN 66. La intersecţia de la Livezeni se urmează pe DN 66A indicatorul "Lupeni''. După 15 km, în Lupeni, în zona cartierului Braia, se urmează indicatorul "Straja" şi, pe "Drumul Crucii" (asfaltat în totalitate), după aproximativ 7 km, se ajunge în staţiune. În zona de îmbarcare de la telegondola din oraş există o parcare unde se poate lăsa maşina. Există însă şi în staţiune destule locuri de parcare.

Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.

PÂRTII DE SCHI ŞI SNOWBOARD::

1.Partia Straja – lungime: 8,1km; grad de dificultate: greu

a.Partia Lupului – lungime: 519m

b.Partia Lupului II – lungime: 750m

2.Partia Canal – lungime: 1400m; grad de dificultate: greu

a.Partia Canal II – lungime: 1200m

3.Partia Constantinescu – lungime: 1741m; grad de dificultate: usor

4.Partia Sfantu Gheorghe – lungime: 700m; grad de dificultate: usor

5.Partia Mutu – lungime: 1269m; grad de dificultate: mediu

6.Partia Platoul Soarelui – lungime: 400m; grad de dificultate: usor

7.Partia Telegondola – lungime: 3200m; grad de dificultate: mediu-greu

8.Partia Vf.Straja – lungime: 1000m; grad de dificultate: mediu

9.Partie incepatori – lungime: 400m; grad de dificultate: incepatori

10.Partii intermediare.

ATRACŢII::

Aventura Parc Pro Straja

Este un parc de aventura cu un ansamblu de ateliere sportive, la inaltime, in aer liber, pentru activitati educative si distractive, pentru dezvoltarea spiritului de echipa, a curajului. Ca activitati exista: tiroliana, catarare, pod indian, pod mincinos, barna mobila, obstacol barne, atelier de echilibru; traseu butuci, traseu armonica, traseu leagane dispuse liniar, traseu de echilibru pe grinda mobila, traseu in "Z” pe barne fixe.

Crucea Eroilor

A fost inaltata in cinstea celor cazuti care si-au dat viata in timpul Primului Razboi Mondial. Se afla la o altitudine de 1485 m, avand o inaltime de 18,6 m si o anvergura a celor doua brate de 9 m.

Schitul din Straja

In masivul Straja din Muntii Valcanului, loc de mare incarcatura spirituala, in 1999 se ridica Schitul de la Straja, cu Hramurile "Sf. Imparati Constantin si Elena” (21 mai) si "Inaltarea Sfintei Cruci” (14 sept.). Este construit in stil vechi romanesc din secolele trecute, din lemn.

Tunelul Vietii

Tunelul Calendarului Crestin, realizat pe 54 m, in anul 2007, are pictura de pe bolta o trecere prin Sfanta Scriptura. Prima jumatate este o repreentare a Vechiului Testament, cealalta jumatate fiind reprezentata de Noul Testament. Pe peretele din dreapta Tunelului sunt pictate cele 12 Praznicare care sunt incadrate de sfinti romani si cele Zece Porunci. Pe peretele din stanga este reprezentat calendarul crestin ortodox in imagini cu toti sfintii in zilele de peste an. Tunelul se termina cu Dumnezeu-Fiul, Iisus Hristos.

Drumul Crucii

Straja este cunoscuta si datorita procesiunii "Drumul Crucii”, care se organizeaza in Vinerea Mare a Sarbatorilor Pascale pe un traseu de 10 km, al carui scop este de a rememora patimile lui Iisus pe drumul sau catre Golgota, cu cele 14 popasuri (la fecare popas exista cate un basorelief care simbolizeaza scena respectivei opriri facuta de Mantuitor, unde soborul de preoti care participa la procesiune se opreste pentru a se ruga). Pe umeri barbatii din procesiune poarta o cruce in marime naturala.

"Drumul Crucii”, "Tunelul Vietii”, Schitul, "Crucea Eroilor” constituie un lant UNITAR in spiritul credintei.

Ursul Baloo

Baloo este unul dintre cei mai batrani ursi crescuti in captivitate din Europa si este mascota statiunii Straja.

Partia de snow tubing de pe Platoul Soarelui

Amenajata pe Platoul Soarelui, are o lungime de 200 m iar o instalatie care trage un colac in care se afla turistul de la baza partiei pana in varf, unde colacul se desprinde si coboara cu viteza pe traseul de tubing. Noua partie este prevazuta sa serveasca 500 de turisti pe ora.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI::

Colindul Crailor

In Straja exista un obicei stravechi "Colindul Crailor” din Valea Jiului care anunta Nasterea Mantuitorului, sub forma unei scenete, in grupuri de cate 11 flacai. Craii se aduna in seara Nasterii Domnului la capetenie (Irod), iar de acolo pornesc sa vesteasca marea sarbatoare. Tot Craii sunt si ultimii colindatori care inchid sarbatorile de iarna cu un colind special pe care il rostesc la biserica.

Nedeia Sânzienelor

Nedeia Sanzienelor este o sarbatoare straveche, care are loc pe 24 iunie, legata de cultul recoltei, al fertilitatii. Atractia o constituie concursul de cai, calaretii poarta straie populare romanesti autentice.

Măsuratul oilor

In fiecare an, in jurul sarbatorii Imparatilor Constantin si Elena, oile ies la munte, se masoara laptele muls stabilindu-se randuiala la ciobanit, la stana si la branza.

Festivalul Oamenilor de Zăpadă

Se organizeaza in fiecare iarna, turistii construind oameni de zapada sau diverse personaje, la libera alegere.

0723 599 185

0722 644 228

office@vilamara.ro

vilamara@yahoo.com

Staţiunea Straja

Lupeni, jud. Hunedoara